Murat Bardakçı, Habertürk ekranlarında Türkiye-Rusya ilişkileri ile ilgili Yiğit Bulut'un sorularını yanıtladı. Bardakçı çok tartışılan Baltacı ile Katerina arasındaki ilişkiyi şöyle yorumladı:

"Baltacı ile Katerina arasında hiç bir şey olmadı. Bu bizim tarihçilerimizin kelimenin tam anlamıyla şişirdiği bir iddiadır. Bunlar birbirlerinin yüzünü bile görmemiştir. Bunu senelerdir yazıyoruz, söylüyoruz. Hatta bundan birkaç sene önce Türk gazeteciler Rusya’ya gittikleri vakit Putin’e bunu sormuşlardı. Putin de aynı cevabı vermişti. Yani 1711’de Baltacı Katerina’nın yüzünü bile görmedi. Ama Baltacı ve ekibi Rusya’dan çok rüşvet almıştır. Baltacı’nın birçok yardımcısı idam edilmiştir. Bunlar biliniyor. Ama karşılaşmamışlardır.

Baltacı ile Katerina arasında anlaşma olmuştur. Prof. Akdes Nimet Kurat’ın Prut Seferi ve Barışı diye çok önemli iki ciltlik bir kitabı vardır. 1950’lerde tarih kurumu tarafından yayınlanmıştır. Ve tek kaynaktır. Onu seyircilerimiz okudukları takdirde belgeleriyle görürler. Bakın anlaşma yok demiyorum. Katerina Prut’ta kocası I. Petro’nun bizim deli Petro dediğimiz büyük Petro'nun Baltacı Mehmet Paşa’nın kumandasında, ordu tarafından kuşatılması üzerine kocasını kurtarmak için yoğun bir faaliyet başlatmış ve tek çareyi para olarak görmüştür. Ne yapmış? Herkesten ne kadar kıymetli eşyası varsa toplamış fakat hepsini senet karşılığında almış. Bunları Baltacı Mehmet Paşa’ya arabalarla rüşvet olarak göndermiştir. Bu gerçek. Bununla zaten Prut Barışı yapılmıştır. Tabi Prut’ta Baltacı Mehmet Paşa’nın Rus ordusunu ve Rus Çar’ını rüşvet sonucu serbest bıraktığını düşünmek de yanlış. Şu var. Yeniçerilerde, orduda bir korku var çünkü birkaç sene öncesinde korkunç bir bozgun olmuştur. Bunu yaşamaktan korkuyorlar. Bütün bu etkenleri göz önüne almak lazım. Ordu, Rus ordusuyla savaşmaya çekiniyor. Çünkü Viyana kuşatmasındaki o bozgunun yarattığı halet-i ruhiye hala atılmamıştır ordunun üzerinden.Üzerine bir de Baltacı’nın karagahının savaşmayalım, çünkü Rus tarafı bataklıkta, bataklığa sıkıştırmışlardır, ne olacağı belli değildir şeklinde empoze ettiği fikirler var. Bütün bunların üzerine Katerina’dan gelen rüşvet var. Şimdi tekrar söylüyorum. Baltacı Mehmet Paşa Katerina’yı hiç görmemiştir. Ama bizim milli zamparalık destanımızdır hatta övünç meselelerimizden biridir. Belki çok kişiyi kızdırıyorum, üzüyorum ama karşılaşma olmamıştır. Fakat bütün yazışmalar Prut sonrası elimizdedir. Baltacı kadını görmemiştir. Paralar alınmıştır fakat parayı paylaşanlar Baltacı’nın yakın çevresidir ve bunların çoğu idam edilmiştir. En son Baltacı Mehmet Paşa’nın o zamanın Valide Sultanı’na yazdığı ve bütün olayları detaylarıyla anlattığı mektupta bugün elimizdedir. Ve Baltacı rüşvet almadığı için buna ilave olarak ordunun savaşma azminin azalmasını fark ederek bir felaketin önüne geçti. Çünkü tam bilmiyoruz. Prut’ta kazanır mıydık, kaybeder miydik."

Kaynak

Gönderen Tiltombak on 11 Eylül 2009 Cuma
categories: edit post

0 yorum

Yorum Gönder

Herşeyi Yak

Yunusların Mükemmel Gösterisi