Dünyamız hızla kötüye gidiyor.Şiddet olaylarında patlama var.Daha fazla geç kalınmadan birşeyler yapılmalı.
İlk önce herkesin anlaşabilmesi için tüm dünyada bütün insanlar tarafından kullanılacak yeni bir dil oluşturulmalı.Dil Bilimciler toplanmalı,hiç bir topluluğu kayırmadan,kolay anlaşılır yeni bir dil meydana getirmeliler.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 ..............

Yukardaki rakamlar dünyanın her yerinde aynı anlaşılır,bilinir.Bunun gibi dilde ortak olmalı,yazılışı ve okunuşu herkesce bilinmeli.Bu işe hemen başlanırsa en fazla 100 sene sonra dünyada tek bir dil konuşuluyor olur.Bütün okullarda yabancı dil dersleri kaldırılıp,sadece bu yeni dil okutulursa 20-30 sene sonra herkes bu yeni dili ve kendi ana dilini biliyor olur.Zamanla diğer diller ortadan kalkar ve tek bir dil kalır.Ne demişler ''İnsanlar konuşa konuşa,hayvanlar koklaşa koklaşa anlaşır''




Dünyada konuşulan 6 bin dilden 2500'ü yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu UNESCO, Paris'te açıklanan, tehlike altındaki dillere ilişkin son atlasında, 200 dilin son 3 kuşakta (60-70 yıl) kaybolduğunu, 538'sinin kritik durumda, 502'sinin ciddi biçimde tehlike altında, 623'ünün tehlike altında ve 607'sinin hassas durumda olduğunu vurguladı.

Atlasın son sayısını hazırlayan 25 araştırmacının başındaki Avustralyalı dilbilimci Christopher Moseley, dil çeşitliliği ne kadar çoksa yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan dillerin de o kadar fazla olduğunu ifade etti.

1996'da yapılan ilk atlasta 600, 2001'deki ikinci atlasta ise 900 dilin tehlike altında olduğunun belirtildiğini hatırlatan UNESCO Genel Müdür Yardımcısı Françoise Riviere da sayının artmasının durumun vahimleştiği anlamına geldiğine dikkati çekti.

Atlasa göre yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan dil sayısının en fazla olduğu yerlerin başında Hindistan geliyor. 196 dilin tehlike altında olduğu Hindistan'ı 192 dille ABD, 147 dille Endonezya, 144 dille Çin ve Meksika, 136 dille Rusya izliyor. Atlasta sadece çok küçük insan gruplarının konuştuğu dillere de yer veriliyor.

Dillerinin yok olma tehdidinin, bir grubun dünya görüşünün yok edilmesi niyetiyle "askeri", bir grubun baskın dilin egemenliği altına girme isteğiyle "psikolojik" etkenlerden kaynaklandığı belirtiliyor.

Dilleri bu tehditlerden korumanın en iyi yolunun ise eğitim politikaları uygulanmasının yanı sıra bu dilleri konuşmak olduğu vurgulanıyor.

Gönderen Tiltombak on 8 Ağustos 2009 Cumartesi

0 yorum

Yorum Gönder

Herşeyi Yak

Yunusların Mükemmel Gösterisi