Devamı...
Gönderen Tiltombak on 28 Eylül 2009 Pazartesi
0 yorum
categories: | edit post



Danimarka'nın Herning kentinde sona eren Dünya Güreş Şampiyonası'nda Türkiye, grekoromen stilde takım halinde şampiyonluğa ulaştı.

Grekoromen stil 84 kiloda Nazmi Avluca ve 74 kiloda Selçuk Çebi ile altın, 120 kiloda da Rıza Kayaalp ile bronz madalya kazanan Türkiye, 44 puanla şampiyonada ilk sırayı elde etti ve 2006 yılında Çin'in Guangzhou kentinde düzenlenen Dünya Şampiyonası'ndan sonra, tarihinde ikinci kez takım halinde şampiyon oldu.

Grekoromen stilde 39 puanla İran ikinci, 38 puanla Azerbaycan üçüncü, 31 Puanla Rusya da dördüncü sırayı aldı.

Türkiye, Dünya Şampiyonası'nda serbest stilde takım halinde 4., bayanlarda ise 26. olmuştu.

BAK: ''DANİMARKA'DA TARİH YAZDIK''

Güreş Federasyonu Başkanı Osman Aşkın Bak, Grekoromen Güreş Milli Takımı'nın takım halinde şampiyonluğa ulaşmasının ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Danimarka'da tarih yazdık'' dedi.

Şampiyona öncesi Danimarka'da yapılan FILA toplantısında, 2011 yılındaki Dünya Şampiyonası'nın İstanbul'a verildiğini hatırlatan Bak, şöyle devam etti:

''Bu büyük başarımızın ardından, 2 efsane güreşçimiz Mustafa Dağıstanlı ve Hamza Yerlikaya'ya FILA tarafından 'Hall of Fame' ödülü verildi. Hakemimiz Bekir Çeker de yine FILA tarafından şampiyonanın en başarılı hakemi seçildi ve 'altın düdük' ile ödüllendirildi. Grekoromen stilde tarihimizde ikinci kez takım halinde şampiyonluğa ulaştık. Tüm dünyaya Türk güreşinin gücünü bir kez daha göstererek tarih yazdık.''

Devamı...
Gönderen Tiltombak on
0 yorum
categories: | edit post

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan G-20 Zirvesi ve BM Toplantıları için ABD’ye giderken “Açılım sürecini oradaki dostlarımıza anlatmakta da yarar görüyorum” dedi. Peki Başbakan, “Teksas Açılımı” konusunda da ABD’lileri uyardı mı? “Amerika’nın Öcalan’ı” ayrılıkçı McLaren’in cezaevi şartlarını gündeme getirdi mi? Siz sanıyor musunuz ki “demokrasi beşiği” ABD’nin “Kürt sorunu” yok!..

TÜRK toplumu olarak neredeyse “paranoya” haline getirdiğimiz bir korkumuz var: Bölünmek. Son 300 yılını sürekli toprak kaybederek geçiren bir toplum için bu korku anlaşılır.

Ancak dikkatinizi çekiyor mu bilmem:

Son 300 yıldır ne zaman ayrılıkçı bir hareketle karşılaşsak; Batılı devletler hemen olaya el koyuyor ve hemen işaretparmaklarını gözümüze uzatarak neler yapmamız gerektiğini bize bir bir söylüyorlar. Biz de hep onların dediğini yapıyoruz ve ne hikmetse hep kaybediyoruz.

Fakat bu yazıda anlatmak istediğim bu değil. Merakım başka...

Batılı büyük devletler hiç ayrılıkçı hareketle karşılaşmazlar mı? Hiç bölünme tehlikesi geçirmezler mi?

Olur mu öyle şey; tabii karşılaşırlar ve bölünme tehlikesi de geçirirler. Ama bunu kimse duymaz! Duyurmazlar. Hiç öyle bildik, “Dünya küreselleşti, bir köy haline geldi, kim neyi nasıl saklar” gibi ezberci laflar söylemeyiniz. Neyi ne kadar bileceğinizi dünya haber ağını elinde tutan iletişim tekelleri belirler. Biz sadece bize gösterilenlerini görürüz! Çünkü bunlar bilir ki; (Macchiavelli’ye göre) en büyük erdem(virtu) kontroldür.

Bu kadar sözden sonra bir örnek vermeliyim...

Republic of Texas (Teksas Cumhuriyeti) diye bir örgüt adı duydunuz mu?

Ya da Richard McLaren adında bir örgüt lideri...

Dünya; Kürt örgütlerini, liderlerini ezbere sayar ama Teksas ayrılıkçıları halkından hiç haberdar olmaz.

Sanıyorum “hikâyemize” başlayabiliriz...

Teksas Açılımı

Teksas, ABD’nin güneyinde bir eyalet. Türkiye’ye yakın büyüklükte toprağı var. Nüfusu 24 milyon. Bunun yüzde 83’ü beyaz, yüzde 17’si siyah.

ABD’nin en zengin eyaletlerinden. Ülke petrolünün yüzde 40’ını Teksas çıkarıyor. Hayvancılık ve tarımda lider konumda.

Teksas tarihi boyunca hep bağımsız olmak istedi. Bazen başardı da; 1836 yılında, bağımsızlık savaşını vererek Meksika’dan ayrıldı. Ancak bu durum 9 yıl sürebildi. 1845’te ABD’nin istilasına uğradı.

ABD’nin ilhakı Teksas’ı böldü. Bazıları federasyon içinde kalmayı desteklerken bir grup ise bağımsızlıktan yanaydı. Bu tartışmalar 150 yıldır sürüyor. Ayrılık fikri bazı yıllarda artıyor; gizli örgütler kuruluyor.

Son yıllarda Teksas’ın bağımsızlığı için mücadele veren bir örgüt var:

Republic of Texas (Teksas Cumhuriyeti)...

Lideri ise Richard McLaren...

Teksas halkının esir tutulduğu gibi tezlere sahip olan Republic of Texas 1995 yılında geçici bir hükümet kurdu. Teksas bağımsızlığının sembolü 1836 Anayasası’na bağlıydılar.

Örgüt üyeleri hayli aktifti. Amerikan polisinin şiddet yanlısı tavrına karşın, silahlanıp dağa çıktılar! Kendileri için “Teksas Cumhuriyeti’nin Askerleriyiz” dediler. 1997 yılında Joe ve Margaret Ann Rowe isimli iki Amerikan vatandaşını esir aldılar; karşılığında ise hapisteki arkadaşlarının serbest bırakılmasını istediler.

ABD böyle bir kalkışmaya izin veremezdi kuşkusuz. Sert güç kullanımıyla Teksas Cumhuriyeti Askerleri’ni yakalayıp cezaevine koydu. Yakalananlar hapishanede direnişe geçtiler; savaş esiri muamelesi görmeyi istediler.

Bu zorlu süreç örgütün parçalanmasına da neden oldu: McLaren Grubu, Daniel Miller Grubu ve Johnson-Enloe Grubu...

Hepsi de illegaliteyi/yeraltı örgütlenmesini savunuyordu. Ancak silahlı direniş meselesi örgütü bölmüştü.

Silahlı radikalizmi savunanların başında Johnson-Enloe vardı. Bu grubun iki üyesinin içlerinde ABD eski Başkanı Bill Clinton’ın da bulunduğu birçok devlet görevlisine suikast planladıkları ortaya çıktı.

Fazla ayrıntıya girmeyeyim. Örgüt militanlarının hepsi “bölücülükten” yargılandı.

Örgütün lideri McLaren 99 yıl hapis cezasına çaptırıldı. Yardımcısı Robert Otto şanslıydı; ona 50 yıl hapis cezası verdiler.

McLaren’in cezaevi koşulları

Teksas Cumhuriyeti örgütü liderleri, militanları cezaevine atıldı ve sorun bitti diye düşünmeyiniz.

Teksas’ta bu yıl yapılan anketlerde Başkan Obama hükümetini üzecek sonuçlar çıktı: Teksas halkının yüzde 35’i bağımsız Teksas Cumhuriyeti’nde yaşamayı tercih ederken, bu oran Cumhuriyetçiler arasında yüzde 48’e kadar yükseldi.

Bu yıl Teksas Valisi Rick Perry’nin açıklamaları ise ayrılıkçı hareketlerin güç skalasını göstermesi bakımından ilginçti. Vali Perry kendini, ABD merkezi hükümetini uyarmak zorunda hissetti; “1845’te bu birliğe girdik; ama istediğimiz zaman ayrılabilmek şartıyla. Çok güzel bir birliğimiz var; ama Washington, Amerikan halkını küçümsemeye, hor görmeye devam ederse ne olacağını kimse bilemez?”

Görünen o ki “Teksas Açılımı” Başkan Obama’yı zorluyor. Teksas’ta bugün düne nazaran daha çok “Birlikten ayrılalım” sloganları işitiliyor.

Vali Perry’in açıklamalarını özellikle “çay partileri”nde dile getiriyor olması oldukça manidar bulunuyor. Çünkü Amerikan siyasetinde çay partilerinin politik bir anlamı var:

ABD’de; 1773 yılında İngiltere’nin çay üzerine ağır vergiler koymasını protesto etmek için, İngiltere’den gelen üç gemi çayın, Amerikan vatanseverleri tarafından Boston Limanı’nda yok edilmesi, sömürgesi İngiltere’ye karşı verilen bağımsızlık savaşının ilk kıvılcımı olarak biliniyor. Valinin “çay partileri”nde bu sözleri söylemesi, bu yüzden, son derece dikkat çekici bulunuyor.

Uzatmayalım... Türkiye’deki “Kürt sorunu” kadar olmasa da, ABD’nin de bir “Teksas sorunu” var.

Gerek Ermeni gerekse Kürt açılımı konusunda çok talepkâr olan ABD, bakalım kendi toprağındaki Teksas Açılımı’nı nasıl yapacak?

Liderlerini, militanlarını cezaevine koysa da, anketler gösteriyor ki Teksas’taki ayrılıkçıların sayısı giderek artıyor. Neyse, ülkelerin içişlerine karışılmaması bir diplomasi geyiğidir, pardon geleneğidir! “Teksas Açılımı” konusunu fazla didiklemeyelim...

Ama keşke Başbakan Erdoğan ABD’ye gitmişken, McLaren’in cezaevi koşullarına da bir baksaydı; Öcalan mı rahat, McLaren mi rahat, karşılaştırma olanağı bulurdu…
Soner Yalçın

Devamı...
Gönderen Tiltombak on 27 Eylül 2009 Pazar

SSK'lılar nasıl emekli olacak?
Sosyal Güvenlik yasası herşeyi değiştiriyor. Nasıl etkileneceğiz? İşte yenilikler...
Sosyal Güvenlik Reformu Yasa Tasarısı emekliliği etkileyecek mi? Emeklilik yaşı yükselecek mi? Konuyla ilgili merak edilen herşeyi Sosyal Güvenlik Uzmanı Resul Kurt araştırdı...

Sosyal Güvenlik Reformunun yürürlüğe girmesinden önce sigortalı olanların emekliliği hak etme koşulu değiştirilmiyor. Eskiden SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı mevzuatı uygulanan sigortalılar için yeni dönemde aynı statülerden kaynaklanan farklılıklar devam edecek. Halen yürürlükte olan kanunlara göre bir kişi hangi yaşta emekli olacaksa o yaşta emekli olabilecektir. Emeklilik yaşı 2036’dan sonra kademeli olarak artmaktadır.

SSK'LI ERKEK SİGORTALILARIN EMEKLİLİK ŞARTLARI
A- İlk Defa 08.09.1999 Tarihinden Önce Sigortalı Olan Erkeklerin Emekliliği
İlk defa 08.09.1999 tarihinden önce sigortalı olanlar, kademeli bir geçiş sistemine tabi tutulmuşlardır. 08.09.1999 tarihinden önce yürürlükte bulunan hükümlere göre yaşlılık aylığı bağlanmasına hak kazanmış olanlar ile sigortalılık süresi 18 yıl ve daha fazla olan kadınlar ve sigortalılık süresi 23 yıl ve daha fazla olan erkekler hakkında, bu tarihten önce uygulanan hükümlere göre işlem yapılmaktadır.

Buna göre, 08.09.1999 tarihinde 18 yıl ve daha fazla sigortalılık süresi bulunan kadınlar 5000 gün malüllük, yaşlılık, ölüm sigortaları primi ödemiş olmak şartı ile 20 yılı tamamladıklarında, 08.09.1999 tarihinde 23 yıl ve daha fazla sigortalılık süresine sahip olan erkek sigortalılar ise 25 yılı ve 5000 günü tamamladıkları tarihte emekli olabilmektedir.

SSK'sına göre normal şartlarda emekli olacak erkekler için hesaplama tablosu:
[Resim: tablo.20071123141206.jpg]
B- İlk Defa 08.09.1999-31.12.2007 Tarihleri Arasında Sigortalı Olan Erkeklerin Emekliliği
İlk defa 08.09.1999-31.12.2006 tarihleri Arasında işe giren erkek sigortalılara Sosyal Sigortalar Kanununa göre aşağıdaki şartlarla yaşlılık aylığı bağlanacaktır.

a) Erkek ise 60 yaşını doldurmuş olması ve en az 7000 gün,
b) Erkek ise 60 yaşını doldurmuş olması, 25 yıldan beri sigortalı bulunması ve en az 4500 gün, emeklilik primi ödemiş olmaları şartı ile emekli aylığına hak kazanacaklardır. Yani, 08.09.1999 tarihinden sonra sigortalı olanlar kademeli emeklilikten yararlanamayacaklardır.

C- İlk Defa 01.01.2008 Tarihinden Sonra Sigortalı Olan Erkeklerin Emekliliği
İlk defa 2007 yılından itibaren sigortalı olacaklar erkekler için emeklilik yaşı 2036 yılına kadar 60, 2036 yılından itibaren ise kademeli olarak artacak ve 2044 yılında 65’e ulaşacaktır. Yıllar itibarıyla erkek sigortalılar için emeklilik yaşları aşağıdaki tabloda gösterildiği gibi artacaktır.
[Resim: tablo3.20071123142034.jpg]
SSK'LI KADIN SİGORTALILARIN EMEKLİLİK ŞARTLARI
A- İlk Defa 08.09.1999 Tarihinden Önce Sigortalı Olan Kadınların Emekliliği
08.09.1981 den önce sigortalı olmuş olan kadınlar eski düzenlemelere göre 5000 günü ve 20 yıllık sigortalılık süresini tamamlayınca “YAŞ” a tabi olmadan emekli olabileceklerdir. İlk defa 08.09.1999 tarihinden önce sigortalı olan kadınlar, kademeli bir geçiş sistemine tabi tutulmuşlardır

SSK’na Göre Normal Şartlarla Emekli Olacak KADINLAR İçin Hesaplama Tablosu
[Resim: tablo1.jpg]
Olan Kadınların Emekliliği
İlk defa 08.09.1999-31.12.2007 tarihleri arasında işe giren kadın sigortalılara Sosyal Sigortalar Kanuna göre aşağıdaki şartlarla yaşlılık aylığı bağlanacaktır.

a) Kadın ise 58 yaşını doldurmuş olması ve en az 7000 gün,
b) Kadın ise 58 yaşını doldurmuş olması, 25 yıldan beri sigortalı bulunması ve en az 4500 gün, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olmaları şartı ile yaşlılık (emekli) aylığına hak kazanacaklardır. Yani, 08.09.1999 tarihinden sonra sigortalı olan kadınlar kademeli emeklilikten yararlanamayacaklardır.

C- İlk Defa 01.01.2008 Tarihinden Sonra Sigortalı Olan kadınların Emekliliği
İlk defa 2008 yılından itibaren sigortalı olacak kadınlar için emeklilik yaşı 2036 yılına kadar 58, 2036 yılından itibaren ise kademeli olarak artacak ve 2048 yılında 65’e ulaşacaktır.

Yıllar itibarıyla kadın sigortalılar için emeklilik yaşları aşağıdaki tabloda gösterildiği gibi artacaktır. Emekliliğe Hak Kazandım, Yeni Yasa Yürürlüğe Girmeden Emekli Olmalı mı?
Bir çok kişi, sosyal güvenlik reformuyla yapılan düzenleme konusunda endişe duymaktadır. 01.01.2008 tarihinden önce, emekliliği hak edenler de yasadan olumsuz şekilde etkilenmeyecekler. Bu nedenle, henüz emekliliği düşünmeyenlerin yasadan olumsuz etkilenmemek için emekli olmalarına gerek yok.



EMEKLİLİK ZAMANINIZI KENDİNİZ HESAPLAYIN-1-
Sosyal güvenlik kurumlarının açıkları arttıkça, üzerinde ilk oynanmak istenen emeklilik aylığına hak kazanma zamanı olmuştur. İkinci olarak da emekli aylığının hesaplanması ile oynanmaktadır. Bu yazı dizimizde kimlerin hangi şartlarla, ne zaman emekli olabileceği örneklerle açıklanacaktır.
            Mevcut haklarınızı öğrenmeniz ve en azından haklarınızda daha geriye gidişe dur diyebilmeniz için bu yazı dizisinden ne zaman (hangi tarihte) emekli olabileceğinizi hesaplayabilirsiniz.
           
            -Kısa Tarihçe
            Çalışanların emekliliklerinin geciktirilmesi işi son dönemde ilk kez, 1987 yılında 3395 Sayılı Kanun ile Turgut ÖZAL Hükümetince emeklilikte belirli bir süre prim ödeme ve belirli bir süre sigortalı olma şartının yanında belirli bir yaşı tamamlama şartı ile başlatılmıştı.
            1992 yılında ise 3774 Sayılı Kanun ile Süleyman DEMİREL Hükümetince emeklilikte “YAŞ” şartı tamamen kaldırıldı.
            08.09.1999 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan, DSP, MHP, ANAP Koalisyon Hükümetince TBMM’den geçirilen 4447 Sayılı Kanun ile emeklilikte “YAŞ” şartı yeniden getirildi ve eski çalışanlar için “KADEME” getirildi.
            4447 Sayılı Kanun’un eski çalışanlar ile ilgili “KADEMELER” Anayasa Mahkemesince iptal edildi ve TBMM iptal edilen bu “KADEMELER” ile ilgili yeni bir düzenleme yaptı ve 23.05.2002 tarihinden geçerli olan 4759 Sayılı Kanun 01.06.2002 günkü Resmi Gazete’de yayınlandı.
            Ardından bu kere 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 01.05.2008 günü ve sonrasında işe girenler için yeni bir emeklilik zamanı belli edilmiş ve kademeler getirilmiştir.
            Buna göre,
            -08.09.1999 gününden önce işe girenler için ayrı bir emeklilik zamanı,
            -08.09.1999 ile 30.04.2008 tarihleri arasında işe girenler ayrı bir emeklilik zamanı,
            -01.05.2008 günü ve sonrasında işe girenler için ise daha başka bir emeklilik zamanı, hesaplaması vardır.

SSK’dan emekli olacak ERKEKLER için NORMAL emeklilik şartları
Eski adıyla SSK yeni adıyla 4/A’lı olarak emekli olacak olanlar aşağıdaki açıklanan durumlara göre belli edilen emeklilik şartları ile emekli edileceklerdir.


ERKEKLERİN
1. Şart
2. Şart
3. Şart
İşe Başlama Tarihi
Tamamlaması gereken sigortalılık süresi
Tamamlaması gereken yaş
Tamamlaması gereken prim ödeme süresi
08.09.1976 ve daha öncesi
25
Yok
5000
09.09.1976-23.05.1979 arasında ise
25
44
5000
24.05.1979-23.11.1980 arasında ise
25
45
5000
24.11.1980-23.05.1982 arasında ise
25
46
5075
24.05.1982-23.11.1983 arasında ise
25
47
5150
24.11.1983-23.05.1985 arasında ise
25
48
5225
24.05.1985-23.11.1986 arasında ise
25
49
5300
24.11.1986-23.05.1988 arasında ise
25
50
5375
24.05.1988-23.11.1989 arasında ise
25
51
5450
24.11.1989-23.05.1991 arasında ise
25
52
5525
24.05.1991-23.11.1992 arasında ise
25
53
5600
24.11.1992-23.05.1994 arasında ise
25
54
5675
24.05.1994-23.11.1995 arasında ise
25
55
5750
24.11.1995-23.05.1997 arasında ise
25
56
5825
24.05.1997-23.11.1998 arasında ise
25
57
5900
24.11.1998-08.09.1999 arasında ise
25
58
5975
09.09.1999-30.04.2008 arasında ise
-
60
7000














Tablo altı Notlar:                 
1-İşe başlama tarihinden maksat, SSK, Bağ-Kur, T.C. Emekli Sandığı veya özel banka/borsa sandıklarının iştirakçisi olarak ilk kez sosyal güvenlik sistemine dahil olunduğu tarihtir. Çıraklık ve staj süresi sigortalılık başlangıcı değildir.
2-Yukarıdaki üç şartın tamamının gerçekleşmesinden sonra talep ile emekli olunabilir.
3-Hangi Kurumdan emekli olunacağının tesbiti; son yedi yıllık prim/kesenek ödeme süresi (boş geçen süreler sayılmaz) içinde en çok hangi Kuruma prim/kesenek ödenmiş o Kurumdan ve o Kurum mevzuatına göre belli edilir.


-01.05.2008 gününden sonra işe girenlerin NORMAL emeklilik şartları;
İlk defa 01.05.2008 tarihi ve sonrasında işe girmiş yani sigortalı olmuş veya olacak erkeklerden 4/A bendi kapsamında sigortalı sayılanlar için, 7200 gün sayısının doldurulduğu tarihe göre de aşağıdaki yaş şartları belirlenir.
Buna göre;
1-7200 günü 31.12.2035 tarihine kadar tamamlayan erkekler 60,
2- 1/1/2036 ilâ 31/12/2037 tarihleri arasında 7200 günü tamamlayan erkek için 61,
3- 1/1/2038 ilâ 31/12/2039 tarihleri arasında 7200 günü tamamlayan erkek için 62,
4- 1/1/2040 ilâ 31/12/2041 tarihleri arasında 7200 günü tamamlayan erkek için 63,
5- 1/1/2042 ilâ 31/12/2043 tarihleri arasında 7200 günü tamamlayan erkek için 64,
6- 1/1/2044 ilâ 31/12/2045 tarihleri arasında 7200 günü tamamlayan erkek için 65,
7- 1/1/2046 ilâ 31/12/2047 tarihinden sonra 7200 günü tamamlayan erkek için 65,
Yaşında emekli olacaklar.

***ERKEKLERİN SSK’DAN YAŞLILIK ŞARTLARIYLA EMEKLİLİĞİ
Bazı çalışanların prim ödeme gün sayıları 5000’lere ulaşamaz işte onlar için de daha az prim ödeme gün sayısı ile ilerlemiş yaşlarında emekli edilmeleri de mümkündür.

***Erkeklerin SSK’dan 3600 gün ile yaşlılıktan emeklilik şartları (08.09.1999 öncesi işe girenler)
08.09.1976 (dahil) dan önce işe başlamış olan erkekler 3600 gün sayısını tamamlamak şartıyla eskinden olduğu gibi 55 yaşında emekli olacaklardır.
Bunlardan (yani 08.09.1976 günü ve öncesinde işe girişi olanlar) hala prim ödemeye veya çalışmaya devam eden var ise 3600 günü ve 55 yaşını tamamladıkları gün emeklilik talebinde bulunabilirler.

--23.5.2002 tarihinde 15 yıllık sigortalılık süresini tamamlamış, 55 yaşını doldurmuş ve 3600 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş bulunanlara (yani 3 şartı da yerine getirmiş olanlar) istekleri halinde emekli olabilirler.
Yukarıdaki şartları yerinde getiremeyenler ise;
Aşağıdaki ÜÇ şarttan hepsini tamamladıkları tarihe göre 55 yaşından geç emekli olacaklardır ve emekli olacakları yaşlar aşağıdaki gibidir.
         I-En az 15 yıllık sigortalılık süresini tamamlamış olma,
         II-En az 3600 gün prim ödemiş olmak,
         III-55 yaşını tamamlamış olmak,
         Şartlarını;



1-24.05.2002-23.05.2005 tarihleri arasında yerine getirenler,
56 yaşında
2-24.05.2005-23.05.2008 tarihleri arasında yerine getirenler,
57 yaşında
3-24.05.2008-23.05.2011 tarihleri arasında yerine getirenler,
58 yaşında
4-24.05.2011-23.05.2014 tarihleri arasında yerine getirenler,
59 yaşında,
5-24.05.2014 tarihinden sonra yerine getirenler,
60 yaşında,
           
Emeklilik talebinde bulunabilirler.
Not: Bu hesaplamayı yaparken 15 yıllık sigortalılık süresi, 3600 gün sayısı ve 55 yaş şartlarından en son hangisi tamamlanıyorsa, o tarih esas alınacaktır.

***Erkeklerin SSK’dan 4500 gün ile yaşlılıktan emeklilik şartları (08.09.1999 ile 30.04.2008 arasında işe girenler)
08.09.1999 günü ile 30.04.2008 günü arasında ilk defa işe giren erkeklerin kısmi emeklilik şartlarıyla yani 4500 gün sayısı ile emekli olabilmeleri için 60 yaşını tamamlamış, 25 yıldan beri sigortalı olması ve en az 4500 gün sayısı ile yaşlılıktan kısmi emekli olacaklardır. Görüldüğü üzere, 08.09.1999 gününden sonra işe girenler için normal emeklilik şartlarında sigortalılık süresi diye bir şart kalmamış iken kısmi emeklilik için 25 yıllık bir sigortalılık süresi şartı da getirilmiştir.
Tekrar edersek, erkeklerin 60 yaşını doldurmuş olması, 25 yıldan beri sigortalı bulunması ve en az 4 500 gün prim ödemek şartlarıyla kısmi emekli olabileceklerdir.


--Erkeklerin SSK’dan 5400 gün ile yaşlılıktan emeklilik şartları (01.05.2008 gününden sonra işe girmiş ve girecek olanlar)
İlk defa 01.05.2008 tarihi ve sonrasında işe girmiş yani sigortalı olmuş veya olacak erkeklerden 4/A bendi kapsamında sigortalı sayılanlar için kısmı emeklilik şartının prim gün sayısı şartı 5400 gün olarak uygulanır. Emeklilik yaşlarının tesbiti de 5400 günü tamamladıkları/tamamlayacakları zaman göre belli edilir.

Buna göre;
5400 günü 31.12.2035 tarihine kadar tamamlayan erkekler 63 yaşında emekli olurlar ama diğerleri için yaş,
  1) 1/1/2036 ilâ 31/12/2037 tarihleri arasında 5400 günü tamamlayan erkek için 64,
  2) 1/1/2038 gününden sonra 5400 günü tamamlayan erkek için 65,
olarak uygulanır. Ancak yaş hadlerinin uygulanmasında 5400  prim gün sayısı şartının doldurulduğu tarihte geçerli olan yaş hadleri esas alınır.


***Basın ve gemi adamları için emeklilik hesabı farklıdır
1.10.2008 gününe kadar basın ve gemi adamları yıpranmalı (ilave sigortalılık süreli) olarak çalıştılar ve yıpranma hakkı 1.10.2008 günü kaldırıldı. Şimdi gazetecilerin emeklilik hesaplaması için hangi işlemleri yapacaklarını açıklayacağız.
1-23.05.2002 gününe kadar SSK hizmet cetvelinde ne kadar (2A veya 3A gününüz var toplayın ve çıkan sonucu dörde bölün. Mesela, 23.05.2002 gününe kadar basında (2A veya 3A) olarak 3200 gününüz varsa dörde böldüğünüzde 800 gün edecektir. 800 gün de 2 yıl, 2 ay, 20 gün eder. (SGK’da yıl 360, ay da 30 gündür)
2-Şimdi bulduğunuz dörtte birlik gün sayısı kadar ilk işe girişinizi geriye çekin ve bulduğunuz işe giriş tarihine göre tablodan emeklilik şartlarınızı bulun.
3-Son olarak da ilk işe girişinizden 1.10.2008 gününe kadar olan basın (2A veya 3A) günlerinizi toplayın ve dörde bölün. Çıkan gün sayısı kadar da tablodan bulduğunuz emeklilik yaşınızdan düşme hakkınız var ve ilk işe girişinizi de bu süre kadar geriye çekme hakkınız var.

Devamı...
Gönderen Tiltombak on 25 Eylül 2009 Cuma
0 yorum
categories: | edit post

Herşeyi Yak

Yunusların Mükemmel Gösterisi